Skip to main content

Contemporary Penthouse - 2020 FIRST PLACE ASID AWARD

2020 FIRST PLACE ASID AWARD - RESIDENTIAL CATEGORY Our clients, an international executive, and his wife hired our firm to remodel their pied-a-terre in a vibrant downtown area. The original space displayed an ensemble of materials rather unexpected for a contemporary building in an urban setting, from Cantera stone to barn wood floors, all of which gave the spaces a dark and dingy atmosphere. “Sleek”, “contemporary”, “clean-lines”, and “unified style” are some of the words that describe their wishes. The first unifying element is a palette of taupe, warm grey, and white, texturally presented on satin walls, polished floors, richly veined woods, and chrome accents. Our approach to clean-lines translated into pared-down furnishings and a reduction in decoration, using the spaces as canvases to showcase single features, such as the marble-clad fireplace or the kitchen island. The home office was a pivotal part of the program; it needed to be clearly individualized without being totally walled-off or dark. Originally, foyer and office shared an undifferentiated space, so we created a chrome and frosted glass partition with a sliding door that provides privacy and brings light into the space. The same partition offers support to a glass console, adding an essential foyer function to what was an undefined and narrow entrance. This project involved numerous custom features that required extensive detail drawings and assiduous collaboration with different trades during construction.